"Şimdi siz dslr makineye bakıyorsunuz ama onu alırsanız bir sürü lenste almanız gerekecek, gelin size şöyle kuzu gibi bir makine göstereyim, boru gibi lensiyle ister havadaki kuşu çekin ister makro, boşuna dslr'a ve lenslerine para vermeyin, bir sürü lens almak zorunda kalmayın" cümlesine, bir Heknosa mağazasında öylesine gezinirken kulak misafiri olarak tanıştım Kuzukilim markasıyla. Bir avcı, ağına bir av düşürmeye çalışıyordu besbelli.
O zamana kadar söz konusu markanın ürünlerini hiç bilmiyordum, bilinen markalardan birisine ait dslr kullanıyordum ve o görevlinin o müşteriye anlattıklarını duyunca bende bir bakayım dedim. Aman Allah'ım, 5TL'yi çekerek şov yapmalar, binbir türlü uydurmacalar (başka kelimeler kullanacağımda olur ya mahkemeye falan verirler şimdi) . Hayretler içerisinde kaldım resmen. 2 dakika ayak üstü sohbet ettim o satıcı ile ve ben gerçekleri yüzüne söyleyince, ki makineyi altı üstü 5-10 dakika incelemiştim, konuşacak kelimesi kalmamıştı nihayetinde. Çok şükür bir tüketiciyi "av" olmaktan kurtarmıştım orada o an. Ha çokta birşey bilen birisi değildim ve hala da değilim kendimce. Sadece bilinçli bir tüketici olmaya özen gösteren birisiyim.
Sonra baktım aynı avcının etkilemeye çalıştığı bir çok tanıdık bana ulaşıp o makineyi soruyor. O sıralar bulundğum il , küçücük bir ildi ve tek mağaza vardı teknoloji üzerine. Dolayısıyla fotoğraf makinesi alma niyetinde olan herkes o "avcı"nın elinden geçiyordu bir bakıma. Birkaç kişiyi , bana danışmaları vesilesiyle çok şükür kurtardık o para tuzağından ama eminim onlarca kişiyi kandırdılar orada.
6-7 yıldır pasif olarak (Kompakt makine ve PS düzeyinde) ve son 2 yıldır da DSLR edinerek bu camianın içerisinde bulundum ve sürekli bilgilerime bilgi katmaya çalıştım. DH forumunda fazla aktif değildim açıkçası. DH'in formatı bana hep karışık gelmiştir. Bu forumun formatında olan başka forumlarda (Hatta direk isim vereyim Canonturk diye, nitekim bende emeği çoktur o forumun) bulundum genelde aktif olarak. Son günlerde ise , yıllardır pasif olarak durduğum ve birçok alanda (yazılım, donanım, araba, tv vs...) fazlasıyla bilgi edindiğim DH forumuna bir gireyim bakalım, oradaki değerli kişileride tanıma fırsatı bulayım dedim.
2 gündür falan takılıyordum ama bir gariplik vardı. Beklediğimden çok çok daha kısır gidiyordu fotoğraf kısmı. Kendimce bazı konularda insanlara yardımcı olmak için cevaplar vermeye başladım. O sıralarda tesadüfen bu Kuzukilim firması ile ilgili olan tartışma başlığını gördüm. Onu okurken jiddi hocamın ve nickini tam olarak bilmediğim birçok fotoğraf sevdalısının uğradığı haksızlığa şahit oldum. Bir vesile ile jiddi hocamla özelden de görüştük ve sitenin fotoğraf bölümünün içinde bulunduğu acınası hali daha iyi kavradım.
Sonra yine orada burada gezinirken farkettim ki DH'in acınası halinden sıyrılıp kurtulan değerli insanlar burada toplanmış genel olarak. Dedim DH'e bulaşmaya gerek yok, benim aradığım yer bu forum.
Belki kimse için birşey ifade etmeyecek ama ben yine de belirtmek istiyorum ki DH'de Kuzukilim'in içine düştüğü hal, teknoloji marketlerindeki görevlilerin bu kuzukilim ürünlerini insanlara tabiri caizse "iteleme" çalışmaları gibi durumlar, önceleri nötr olan beni o kadar uzaklaştırdı ki o firmadan. Ne alırım ne de tavsiye ederim gibi duruyor çevreme uzun yıllar boyunca. Marka fanatikliği yapmam hiçbir zaman. İhtiyacımı karşılayan ve benim kullanabildiğim her makine iyidir benim için. Ama marka antipatim olabiliyormuş onu gördüm. Şu an çok güzel bir makineleri var iks e iki diye. Ama yukarda bahsettiğim nedenlerden ötürü bende oluşturdukları hissiyattan dolayı bulaşmam bile o makineye sanırım.
İlk mesajım biraz uzun oldu ve okumanızdan ötürü zamanınızı aldıysam kusura bakmayın arkadaşlar. Nitekim bilgi namına birşey içermeyen, kişisel tecrübelerimi paylaşıp size kendimi biraz olsun tanıtmak istediğim bir mesaj oldu. Fotoğraf üzerine bol bol muhabbet etmek dileğiyle, selamlar cümleten...